I tak do serów sprawdzi się deska do serwowania serów, może być szklana, marmurowa albo drewniana.. Kelnerzy podają gościom gotowe porcje i dodatki na talerzach.. Nie wiesz, na czym polega?. Na dobór odpowiedniej metody mają wpływ następujące czynniki: kategoria restauracji.Sposobów serwowania dań jest wiele, a najpopularniejszą z nich jest metoda niemiecka.. Po przygotowaniu potrawy przez kucharza w kuchni, danie prezentowane jest klientom, a kelner przystępuje do dekorowania i porcjowania potrawy.. zadanie dodane 10 grudnia 2010 w Inne przez użytkownika malami1990 (10) [Szkoła podstawowa] edycja 11 grudnia 2010 przez użytkownika -KaI-.Sposoby serwowania zup, deserów i przystawek Zupy podawane w talerzach głębokich Sposoby podawania kremów Zupy zgęszczane własnym składnikiem, Zupy z ziemniakami, Zupy z kluskami, Zupy z kaszą Sposoby podawania owoców, galaretek Zupy można podawać wyporcjowane w talerzach Sposoby podawanie lodów Głębokich Bulionówkach Filiżankach Zupy podawaneNa czym więc serwować potrawy?. Z czym to się je, czyli założenia metody niemieckiej w obsłudze gości w restauracjachSerwowanie odbywa się z półmisków.. Na czym polega pierwszy z nich?. Możemy tu wymienić takie systemy, jak cook-serve, cook-chill, cook-freeze oraz sous-vide.. Kelner na gerydonie przywozi danie w całości (np. indyka) i dopiero po pokazaniu go gościom w pełnej krasie, przystępuje do dzielenia go na porcje.Metoda niemiecka ..
serwowania.
Konkursy.. Polega ona na podawaniu klientowi wyporcjowanych dań zarówno na talerzach płytkich, jak i w głębokich, bulionówkach czy kociołkach.- prezentacja potraw na półmiskach, - serwowanie potraw z półmisków, - nalewanie zupy z wazy przez obsługę, - nalewanie zupy z wazy przez konsumenta, - pobieranie przez konsumenta kieliszków z tacy, - podawanie talerzyka do pieczywa, - zbieranie zastawy stołowej (ustawionej z lewej strony nakrycia), - serwowanie pojedynczej sałatki do daniaTa metoda polega na serwowaniu głównego dania przy użyciu stolika pomocniczego, który prowadzi kelner (stolik posiada kółka) do stołu z gośćmi.. Sprawdzają się świetnie, gdy chcemy podać kanapki, koreczki czy tarte.. Nazywana jest również metodą amerykańską lub talerzową.. Kelner podchodzi do Gościa z lewej strony, prezentuje półmisek, a następnie nakłada porcje potrawy na talerz Gościa.dekorowanie potraw to naprawdę trudna sztuka, ale ja osobiście mam sprawdzone metody dekorowania potraw lub serwowania dań, aby wyglądały apteycznie.. Bardzo często w zestawie z deską są specjalne małe sztućce, które służą do nabierania serów na swój talerz, a same deski mają .. W Polsce na przykład w okresie letnim dużą .Naczynia do serwowania potraw, przystawek i przekąsek do jadalni..
potraw.
Krótki przegląd wybranych dodatków i akcesoriów Wyposażenie lokalu to jego wizytówka.Zasady serwowania deserów.. Proces nakładania i dekorowania potrawy odbywa się w kuchni.. Dania z ananasem - 8 super przepisów!. Na paterę wykładamy słodkości w postaci ciast i ciasteczek.. Nalezy pamiętać aby w domu zawsze były wykałaczki lub drewniane patyczki - bo wtedy można robić świetne koreczki.Oryginalne sposoby serwowania dań w restauracji.. Potrawy zostają ułożone na półmiskach.. i napojów.. Jeśli jest to mięso lub ryba, kelner nakłada kawałki na talerz.nie wymaga dużej ilości naczyń i sprzętu.. opis.. - serwis wymaga fachowej obsługi - goście mają poczucie indywidualnej obs ługi - metoda stosowana na bankietach i w restauracjach a-la-carteOsoba ta sama (lub z pomocą kelnera) kroi mięso, nakłada na talerze, nakłada na nie również dodatki i przekazuje kelnerowi, który stawia te talerze przed gośćmi (w naszym wypadku przed kobietą).. Metodq angielskq sq podawane: potrawy i napoje wyporcjowane do naczyr'ð jednoporcjowych ustawione na wózku i po-Kelner porcjuje potrawy na talerze, oburącz trzymając sztućce serwisowe, całość odbywa się na oczach konsumenta.. System cook-serve możemy określić jako "gotuj i podawaj".. Niezależnie od tego, czy zapraszamy gości na obiad, kolację czy na śniadanie niezbędne są naczynia do serwowania potraw .Systemy produkcji potraw - cook-serve..
Wśród metod serwowania dań pojawiają się patery.
Gdy myślimy o paterze na myśl przychodzi także tort, babeczki z kremem i pyszne .poŠrednie obserwowanie pewnych faz przygotowania zamówionych potraw.. Artykuł zewnętrzny.. Serwis angielski (w USA zwany serwisem francuskim) to najbardziej elegancki i jednocześnie najrzadziej stosowany sposób serwowania dań.. Krótki przegląd wybranych dodatków i akcesoriów Materiał Partnera Oryginalne sposoby serwowania dań w restauracji.. Serwis ten polega na wykańczaniu potrawy przy stole.Metody serwowania - metoda francuska.. Ten sposób serwowania polega na podawaniu potraw z półmiska bezpośrednio na talerz Gościa za pomocą widelca i łyżki (serwowanie kelnerskie).. potraw.. Obsługa powinna pamiętać o ważnej zasadzie dotyczącej kolejności podawania - dodatki ustawia się na stoliku przed podaniem dania głównego.Sposoby trzymania sztuéców przez kelnera podczas serwowania sq nastçpujqce: uchwyt szczypcowy phski, tzw. normalny (ryc. 7.4), stosowany do nakladania plaskich, dajacych sie latwo trzymaé potraw, takich jak wedlina, pieczeó, steki itp.; przy naklada- niu potraw IyŽka skuŽy do pobierania, widelec zaš do przytrzymywania;Metody serwowania - metoda angielska..
Zachęcam do skorzystania.Wódka - sposoby serwowania.
Wyporcjowane dania serwuje z prawej strony konsumenta (bardzo elegancki sposób serwowania, można serwować wszystkie dania, można tranżerować i flambirować, wymaga bardzo fachowego personelu, wymaga zaangażowania kilku osób do obsługi).Metody serwowania potraw Najpowszechniejszą i najlepiej wszystkim znaną metodą jest serwis niemiecki, zwany także amerykańskim lub po prostu talerzówką.. Goście restauracji zasiadają do stołu, składają zamówienie, które później jest przygotowywane, nakładane i dekorowane w kuchni, a porcja posiłku jest stała i zaznaczona w karcie.To najpopularniejsza metoda podawania potraw w większości restauracji w Europie a więc i w Polsce.. W tym artykule poznasz główne założenia i zasady metody niemieckiej nazywanej też serwisem talerzowym.. Desery różnią się również w zależności od kraju oraz… od pory roku.. Zasadniczo desery dzielimy na kilka grup - wyróżniamy więc desery gorące, zapiekane, smażone, pieczone, zimne, mrożone, suflety, budynie, zapiekanki, owoce oraz wyroby cukiernicze.. W przemyśle gastronomicznym wyróżniamy kilka systemów produkcji potraw i serwowania dań.. 5 zestawów nagród w konkursie z HairBoom!. W restauracjach są stosowane różne rodzaje obsługi.. Kelner serwuje danie przy pomocy specjalnego stolika (gerydonu).. Ten sposób serwowania polega na prezentacji Gościom potraw na półmiskach i podawaniu ze stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego, dostawianego do stołu konsumpcyjnego, z którego przekłada się potrawy oburącz z półmisków na podgrzane talerze.. Kosmetyki.Wazy, półmiski, deski do serwowania przychodzą wówczas z pomocą.. ekonomiczna (dobrze skalkulowana) Metoda obsługi, inaczej rodzaj serwisu, to sposób podawania gościom potraw.. W tym serwisie mężczyzna jest zaabsorbowany krojeniem potraw i nakładaniem ich na talerze i musi wykazać się w tym pewnymi umiejętnościami.Serwis niemiecki jest najbardziej popularnym sposobem podawania potraw przez kelnerów.. Inaczej nazywany talerzowym lub amerykańskim.. Więc na salę kelnerzy wynoszą w pełni gotowe do podania dania.serwuje napoje bezalkoholowe i alkoholowe [ 1) dobiera zastawę stołową i sprzęt serwisowy do serwowanego napoju; 2)serwuje napoje z wykorzystaniem różnorodnych metod i technik] Na bazie zaproponowanej karty możecie Państwo tworzyć swoje warianty dodatkowych ćwiczeń dla uczniów.. Kuchnia przygotowuje na talerzu każde danie, każdą potrawę.. Kelner prezentuje półmisek i nakłada na talerz porcj ę z lewej strony.. 3 marca 2016, dodał: zaneta2015.. Także zupy, czy desery są przygotowane na zapleczu w 100% do konsumpcji..